Artiklar om Au Pair

Hanna i Frankrike

Upplagd 2011-11-22

Vad tycker du har varit den största erfarenhet som du har fått med dig efter
att ha arbetat som au pair?
Jag har lärt mig oerhört mycket om mig själv, mitt liv och mina värderingar bara under de tre månader som jag varit här. Saker som är självklara hemma är inte självklara här och tvärsom. Det tror jag kommer hjälpa mig i många situationer då man stöter på motgångar framöver i livet. Jag tror också att man lär sig mycket av att bo i en ny familj med annat språk, annan kultur och annat sätt att leva tror jag gör att man får lättare att förstå andra människor vilket såklart är postivt i alla möjliga olika situationer.

När du sökte som au pair, hade du tidigare erfarenhet av att arbeta med
barn?
Ja, fast inte väldigt stor erfarenhet. Jag har suttit barnvakt åt släkt och grannar och även varit cirkusledare för barn men jag har lärt mig otroligt mycket om barn och vad det innebär att ta hand om dem från det att jag 
började som au pair. Jag tror att man klarar av att vara au pair även om man inte har så mycket barnerfarenhet. Det viktigaste är väl egentligen att man är nyfiken och intresserad av barn, att lära sig ett nytt språk och att leva i en ny kultur.

Tyckte du att det var svårt att bli accepterad av den/det barn som du skulle
ta hand om?
Nej, inte alls.

Hur känns det att bli en ny, extra, familjemedlem i en främmande familj? Är
det svårt att känna sig som hemma?
Det kan kännas lite konstigt i början men det är viktigt att försöka slappna av och känna sig som hemma i den nya familjen. Det blir lätt så att man trippar på tå när familjen är hemma för att inte störa dem men efter ett tag 
så går det där över.

Blev det många kulturchockar i det nya landet?
I så fall, vilka?
Egentligen inte, Frankrike är inte Sverige men sättet att leva på skiljer sig inte jättemycket från Sverige. Men några saker skiljer sig, bland annat maten. Här äter man trerätters både lunch och middag vilket är väldigt ovanligt i Sverige. Skolan är också tuffare och man arbetar längre än i Sverige. Många au pair - föräldrar kommer inte hem förrän runt 20.00 och det är ofta därför de också behöver en au pair som kan vara där med barnen de timmar de är hemma från skolan och föräldrarna är på jobbet.


Blir man en accepterad del i samhället där man bor? Är det svårt att få
lokala vänner?
Jag bor på ett ställe där det finns många olika nationaliteter och många au pairer så det är lätt att bli accepterad här. De flesta är nyfikna och tycker det är spännande med nya kulturer. Eftersom jag går i en skola där majoriteten är au pairer så har jag mest au pair - vänner. Med dem finns inte heller den stora språkbarriären som man annars kan tycka är jobbig när man inte är så säker på språket. Men vill man träffa lokala vänner så tror jag inte att det är ett så stort problem. Man kan gå till den lokala puben eller kanske ett gym och träffa lokala vänner där!

Vad är det roligaste med arbetet?
När man känner att barnen utvecklas och är glada. Det är en speciell känsla som jag inte hade känt innan jag kom hit men som gör min dag om den infinner sig. När man börjar känna att barnen litar på en och tycker om en är också väldigt roligt! Att sedan leka med barnen eller titta på en film kommer ju också på plussidan av au pair - jobbet.

Vad saknar man mest från Sverige?
Sina vänner och sin familj. Egentligen saknar jag inte själva Sverige speciellt mycket, bara alla fina människor som fortfarande är kvar där. Ibland kan man också sakna det vanliga, svenska och saker som bara är enkla och som man känner igen men känslan av att det livet man lever här i Frankrike är det vanliga nu blir större dag för dag.

Var det värt det?
Ja. Och jag tror att jag kommer vara oerhört tacksam resten av mitt liv för att jag fick göra det här. Det är en enorm utmaning men det gör att man utvecklas som människa och att dessutom få lära sig ett språk kommer jag ha stor nytta av!

Visa fler artiklar

Visa äldre artiklar