Artiklar om Au Pair

Mathilda i USA

Upplagd 2011-11-20

Vad tycker du har varit den största erfarenhet som du har fått med dig efter att ha arbetat som au pair?
Jag fick bättre självförtroende och lärde mig att stå på egna ben. Den största erfarenheten jag fick var att jag insåg att jag klarar det. Ingenting är omöjligt!
 
När du sökte som au pair, hade du tidigare erfarenhet av att arbeta med barn?

Ja det hade jag. Jag hade varit barnvakt åt min lilla kusin plus att jag hade varit barnvakt åt några andra barn. För att söka som au pair via en organisation behöver man 200 timmars barnerfarenhet.  
 
Tyckte du att det var svårt att bli accepterad av den/det barn som du skulle ta hand om?

Jag hade det inte svårt alls. Mina barn var ganska små när jag kom så de accepterade mig och tyckte bara det var kul att ha någon som lekte med dem. Sen kanske de prövade mig lite med att säga att de fick göra vissa saker fast de inte fick. Som tex "mamma säger att vi får äta godis". Då är det viktigt att man har en bra kommunikation med värdföräldrarna. 
 
Hur känns det att bli en ny, extra, familjemedlem i en främmande familj? Är det svårt att känna sig som hemma?

I början är det lite svårt att vänja sig vid det, man är försiktig och vågar inte riktigt ta för sig men sen är det helt underbart. Man får verkligen uppleva den amerikanska kulturen på nära håll. Jag kände mig verkligen som hemma och fick en andra familj. De räknar mig som en i familjen nu och när jag åker och hälsar på känns det verkligen som att komma hem. 
 
Blev det många kulturchockar i det nya landet? 
I så fall, vilka?

Nja, inte så jättemånga. En var hur de äter. Mina barn åt inte så mycket skräpmat men de fick en godisbit eller kaka efter varje middag. Det hade jag lite svårt att vänja mig vid. Sen är de väldigt bilburna. Det är svårt att ta sig någonstans om man inte har en bil. Man kör ÖVERALLT!
 
Blir man en accepterad del i samhället där man bor? Är det svårt att få lokala vänner?

Ja, jag skulle säga att man blir accepterad. Amerikanker är överlag väldigt öppna och sociala så det är lätt att få kontakt med dem. Det kan vara lite svårt att få lokala vänner. Är man över 21 år och kan gå ut har man nog lättare att få lokala vänner. Eller om man tar en kurs på ett amerikanskt college osv. Jag fick mest vänner som var au pairer. Man kommer de väldigt nära då man alla är i samma situation. Men med vänner från andra länder får man chansen att lära sig andra kulturer vilket är kul. 
 
Vad är det roligaste med arbetet?

Det roligaste är att man får umgås med barn och se de utvecklas. Som au pair förbättrar man sin engelska och man träffar människor från världens alla hörn. Att få bo i USA i en amerikansk familj är toppen. Man får också chansen att resa runt och se allt som USA har att erbjuda, det finns hur mycket som helst.
 
Vad saknar man mest från Sverige?
Förutom familj och vänner så saknade jag mest godis. Riktigt svenskt lösgodis!

Var det värt det?
Absolut! Att åka som au pair är det bästa jag har gjort. Visst, man hade både bra och dåliga dagar men jag hade en helt fantastisk tid. Jag lärde mig så otroligt mycket, fick en extra familj och jag åkte hem med många erfarenheter, upplevelser och minnen som jag aldrig kommer att glömma. 

Visa fler artiklar

Visa äldre artiklar