Artiklar om Au Pair

Allmänt om Au Pair

Upplagd 2011-08-25

Det finns många olika länder som man kan åka till om man vill arbeta som au pair. Oftast väljer man ett land som man är intresserad av att lära sig mer om eller som man håller på att lära sig språket från.

Det vanligaste är att en au pair är emellan 18-30 år och oftast ska man ha grundkunskaper i att ta hand om ett hushåll och barn. Arbetsuppgifter brukar inkludera, förutom att se till barnen, även matlagning, städning, och att få barnen till och från skolan/dagiset m.m, inte sällan förväntar sig även familjen en viss språkundervisning till barnen (ofta ens eget första-språk). I ersättning får man fickpengar, mat och husrum. Man ska generellt sett räkna med att arbeta så många timar som man kommer överens om i familjen. En au pair ska ses som en tillskott i familjen och inte endast som arbetskraft och det är inte ovanligt att au pairens familj tar med en på olika utflykter. På detta sätt så kan man lära sig mer om landet och komma familjen närmare.

Om man ska jobba som au pair ska man räkna med att jobba i mellan sex månader och ett år, men man kan även jobba som "sommar au pair" i cirka 3 månader eller längre än ett år.

Att jobba i en främmande familj kan vara svårt och osäkert, men kan även ha oturen att hamna i en familj där det inte fungerar för en att jobba, personliga skäl eller att familjen inte respekterar en. Oftast finns det då personer i landet som kan hjälpa dig att antingen byta familj eller åka hem. Om man åker på en au pair resa genom ett företag så har de oftast en kontaktperson som man kan pårata med om någonting oförutsett händer. Däremot så kan man inte byta familj bara för att, man kommer överens om en viss tidsperiod som man ska jobba med familjen innan man börjar, och om ingenting utanför överenskommelsen inträffar så har man inte rätt att bryta avtalet, familjen vill gärna ha en trygg person som ska ta hand om deras barn och vill troligtvis inte byta denna person för ofta.

Många anser att jobba som au pair är en underbar och väldigt lärorik upplevelse som är väl värt jobbet. Det är ett bra sett att lära sig hur man lever i ett annat land, lära sig ta hand om hushåll och barn, lära känna nya människor och att lära sig ett nytt språk.

Visa fler artiklar

Visa äldre artiklar